Oblíbené příspěvky

středa 7. září 2011

Sociální marketing – šance pro všechny

Osobně jsem se podílel a stále podílím v řízení a podpoře českých humanitárních projektů ve východní Africe. Principiálně však řešení těchto a čistě „evropských“ projektů vyžaduje podobné znalosti a schopnosti. Z průzkumu, který jsem dělal mezi organizátory projektů, jsem našel spoustu báječných lidí, kteří však většinou nevěděli, jak se má dělat profesionální komunikace, aby se dalo říct, že marketing zabral.

Charita bývá někdy, poněkud mylně, označována jako laciný způsob jak se zviditelnit, jak udělat někoho nebo něco slavným. Tento přístup je však chybný a je důkazem mnohdy špatného pochopení problému, jeho násilné realizace či jiných přestupků, kterých se realizátoři akcí dopouštějí.

Charita, jak se o ní v tomto článku hovoří, je jakousi organizovanou snahou o pomoc konkrétním lidem na konkrétním místě mající konkrétní problém. Právě správné pochopení problému k řešení je klíčem k jeho elegantnímu odstranění. Je třeba dodržovat veškeré etické zásady, na druhé straně však nelze ignorovat přirozené lidské myšlenkové procesy a vzorce chování.

Každé „charitativní odstranění“ problému znamená uvést do pohybu jisté akce, které někomu pomohou k lepší kvalitě života apod. Právě tyto akce však nemusí existovat pouze v zájmu charity, ale také v zájmu jiných organizací, které je vhodné do charity zapojit. „Akce“ společensky potřebná se může propojit s „akcí“ víceméně prodejní a nesnížit tak svůj význam, ani neporušit žádný etický závazek.

Jako příklad můžeme uvést celosvětovou zdravotní prevenci sexuálně přenosných chorob, kdy užívání kondomů, je jednak chtěným chováním obyvatel, ale současně je to také zájem firem, které se prodejem tohoto artiklu živí. Požádat tedy takovou firmu o spolupráci a spolufinancování zdravotně-preventivní kampaně ve finále přinese radost marketingu firmy, ale především posílí dosažení našeho charitativního cíle, tj. používání kondomů.

Tento případ se zdá být velice laciný, až povrchní a banální, v mnoha jiných oblastech je však mnohem těžší objevit subjekty, které nám s charitou pomohou a budou z ní mít také užitek.

U mnoha projektů a organizací, které chtějí veřejně pomáhat, vidím deficit v jejich nekomplexní organizaci a chybějící složce, kterou můžeme drze nazvat složkou marketingově-obchodní. Marketing, a zejména tzv. sociální marketing, přitom učí a nabízí postupy jak pracovat při prosazování cíle a nemusí se jednat jen o prodej zboží výměnou za peníze.

S trochou nadhledu můžeme říci, že tzv. marketingový mix – produkt, cena, podpora a logistika prodeje lze aplikovat i v oblasti sociální. V sociální oblasti se však spíše jedná o službu-pomoc, poskytovanou ne za cenu, ale díky finanční pomoci někoho. Podpora chápana jako komunikace a logistika dostupnosti pomoci pak již je jen logickým pokračováním naší úvahy.

Ten kdo pomáhá projektu darem, platí jistou cenu za něco, co sám získá. My jako pracovníci charity však nemusíme zkoumat, zda tím řeší marketing své firmy, či jen koupil tzv. „dobrý pocit“. Našim úkolem je jen vytipovat potenciální subjekty, kterým můžeme také udělat naší´charitou radost a znásobit tak šanci na úspěch -  tj. odstranění problémů, který trápí naše chráněnce.   

V žádném případě není také spravedlivé odsuzovat celebrity, které se stávají mluvčími jednotlivých projektů. Ze zkušenosti vím, že pro každý projekt jsou celebrity významným komunikačním nástrojem. Není to vždy tak, že by celebrity vyhledávali charity jako svou šanci, mnohdy je musí organizátoři akcí přemlouvat, aby pomohli. I oni mají strach z nařčení z lacinosti.

V poctivé charitativní práci je prostě prostor pro všechny lidi dobré vůle, ať se jedná o příslušníky církví, herce, zpěváky, politiky, obchodníky, zkrátka na profesi nezáleží. Čím větší škála dovedností, tím lépe.

Společensky je tento způsob zviditelňování jednotlivců a firem mnohem prospěšnější a mnohem méně destruktivní, než například tak často zmiňovaná korupce. Navíc, kde jinde brát finance k realizaci dobrých skutků, když jsou veřejné rozpočty vyčerpané a každá koruna výdajů firem musí být řádně zdůvodněná.

Dalo by se dokonce navrhnout bezradným marketingovým pracovníkům, aby vyrazili mezi nadšené dobrovolnické organizace a propojovali s nimi své plány. Získají tak i dobrovolníky pro své firemní nápady a společně pomohou měnit společenský stav.

Žádné komentáře:

Okomentovat