Oblíbené příspěvky

sobota 24. března 2012

V Berouně proběhl ojedinělý průzkum

V Berouně proběhl v akademickém roce 2011/2012 průzkum názoru obyvatel města starších 15 let na téma:   Efektivní řízení komunikace českých zdravotně preventivních projektů v Keňi pro úspěšné dlouhodobé financování jednotlivci.
Celý průzkum, který měl 250 respondentů, měl přinést nová fakta, která mohou přispět pro profesionály v oblasti řízení a komunikace humanitárních projektů. I když byl projekt zaměřen přímo na africkou Keňu, tak se dá mnoho poznatků s rezervou aplikovat i v jiných oblastech filantropických aktivit. Průměrný věk respondentů byl zhruba 38 let.
Průzkum například zjistil, že kromě platby hotovými penězi, dárci preferují přispívat nákupem symbolického předmětu a také platbou skrze mobilní telefon, tzv. DMS zprávou. Tyto informace jsou pro mnohé odborníky novinkou, protože v době jejich studia, či zahájení projektu, ještě ani technologie DMS neexistovala. I dnes je stále využití technologie DMS velice limitováno, díky legislativní náročnosti a podmínkám.
Dalším zajímavým zjištěním byl například výběr médií, která dnešní veřejnost zásobují informacemi o humanitárních projektech. Ukázalo se, že je pokrývat média konzervativní, ale také média nová. Vedle tradiční televize a tištěných médií a periodik se také silně prosazují média jako je internet – dnes však v již mnoha formách, které je třeba zásadně rozlišovat a mixovat – jsou to zejména www stránky, elektronická periodika a také sociální jako je dnes například Facebook.                                                                                                                                                                                       
Nejznámějším projektem v této oblasti označili obyvatelé Berouna projekt v keňském Itibo, kde zřizuje organizace ADRA neziskovou nemocnici. Hned za ním však skončil projekt, jehož organizátor Jiří Pergl žije a pracuje v Berouně – jedná se o nadační fond „One more day for children“, v rámci které se buduje sirotčinec a pečuje o děti bez správného zázemí a bezpečí.
Na třetím místě skončil opět méně známý projekt „Afrika Africe“ Československé církve husitské, pod vedením kladenského duchovního dr. Phanuel Osweto. Z tohoto se dá také usuzovat, že i malé lokální projekty mohou zaujmout lokální veřejnost a dostat dostatečnou podporu pro svůj život v komunitě.
Obecně se dá říct, že veřejnost dnes již chápe provázanost světa a potřeby pomáhat jinde. Je však jen na vůli, chuti, času a dovednostech profesionálů v řadách pracovníků projektů, zda dokážou nemalý finanční potenciál přeměnit přímo ve finanční pomoc a ne jen platonickou.
Každopádně se ukazuje, že i město velikostí a významu srovnatelného s Berounem, má potenciál plně podpořit a rozvíjet jeden, či několik obdobných projektů. Tento poznatek je o to cennější, o co těžší je ekonomicky doba a osudy těch, kteří chtějí pomáhat.

Autor:
Viktor Korček, MBA
Doktorand PhD programu
Vysoká škola zdravotnictví a sociální práce Sv. Alžběty
Bratislavě

Žádné komentáře:

Okomentovat